Ιδιωτικά Αρχεία

Πρόκειται για τα ιδιωτικά αρχεία προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, βρίσκονται τα αρχεία του αρχιτέκτονα Περικλή Δ. Φωτιάδη (1859-1959), του διπλωμάτη Αλέξανδρου Α. Πάλλη (1883- 1975), του νομικού Χριστόφορου I. Χρηστίδη (1889-1982), της ποιήτριας και συνεργάτιδας του Κέντρου Έλλης Παπαδημητρίου (1906-1993), της αρχαιολόγου Άννας Μαραβά-Χατζηνικολάου και της ανθρωπολόγου  Renee Hirschon.

Το αρχείο του Κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη (1859-1959) περιλαμβάνει την προσωπική του αλληλογραφία και τα αρχιτεκτονικά σχέδιά του για το Ζωγράφειο Γυμνάσιο Αρρένων, την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, τον Iερό ναό Αγίας Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη καθώς και για διάφορα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα (Καβάλα, Ξάνθη).

Ο Αλέξανδρος Πάλλης (1883-1975) υπήρξε διπλωμάτης, γιος του λογοτέχνη Αλέξανδρου Πάλλη. Χρημάτισε Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Περίθαλψης Προσφύγων στην Θεσσαλονίκη και Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινωνία των Εθνών (1936-1940). Το αρχείο του περιλαμβάνει υλικό για τον ελληνισμό του Πόντου.

Το προσωπικό αρχείο του νομικού Χριστόφορου Χρηστίδη συγκροτήθηκε σε μια περίοδο εξήντα πέντε χρόνων (1917-1982). Περιέχει τεκμήρια σχετικά με την πολιτική, τις εξωτερικές σχέσεις (ιδίως τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ζήτημα), τη γλώσσα, τα νομικά, την ιστορία και τη φιλοσοφία. Μεγάλο μέρος του αρχείου καταλαμβάνει η προσωπική αλληλογραφία του Χρηστίδη. Υπάρχουν ακόμη αποκόμματα Τύπου, τετράδια και σημειωματάρια, καθώς και τμήματα από τα αρχεία τρίτων προσώπων, όπως των Νικολάου Δάμτσα, Ξενοφώντος Λευκοπαρίδη, Ευάγγελου Παπανούτσου. Το υπόλοιπο μέρος του αρχείου έχει κατατεθεί από την Ιωάννα Αγιάνογλου στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.

Το αρχείο της ποιήτριας και συνεργάτιδας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Έλλης Παπαδημητρίου (1906-1993) περιλαμβάνει οικογενειακά κειμήλια, φωτογραφίες, επιστολές, επιστημονικά άρθρα, εκδόσεις έργων της και σχέδια ζωγραφικής. Επίσης, περιλαμβάνει το αρχείο του ποιητή Φώτη Αγγουλέ και φωτογραφίες από έργα ζωγραφικών έργων του Φώτη Κόντογλου και του Νίκου Εγγονόπουλου.

Το αρχείο της αρχαιολόγου Άννας Μαραβά-Χατζηνικολάου περιλαμβάνει υλικό για τη βυζαντινή ιστορία, τη βυζαντινή μικροτεχνία, τις εικόνες και την εικονογραφία. Μέρος του αρχείου αποτελούν οι σημειώσεις των μελετών και δημοσιεύσεών της, η αλληλογραφία και τα Πρακτικά από την συνεργασία της με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Στο προσωπικό αρχείο της Renee Hirschon υπάρχει πλούσιο υλικό από την πρωτογενή επιτόπια έρευνα, που πραγματοποίησε η ίδια στον συνοικισμό των Γερμανικών στην Νίκαια το 1972. Το βιβλίο της συγγραφέως Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η κοινωνική ζωή των Μικρασιατών προσφύγων στον Πειραιά, που κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1989 και στα ελληνικά το 2004 είναι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, η οποία αποτελεί μια εκτενή εθνογραφική μελέτη του αστικού χώρου για μια προσφυγική κοινότητα.Γυ

Gallery