Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023
Δραστηριότητες
 - Εκδηλώσεις
 - Συνεργασίες
 - Υποτροφίες Marie
   Skłodowska Curie

 - Πρακτική Άσκηση Φοιτητών
 - Επίσκεψη στο Κ.Μ.Σ.
 
Αρχείο Προφορικής Παράδοσης

Χρηματοδότηση
- Υπουργείο Πολιτισμού
- Χορηγοί
   Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος 
   Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ.
   Ωνάσης 
   N. Demos Foundation 
   Κληροδότημα Παγκείου
   Επιτροπής 
   Ίδρυμα Μποδοσάκη 
   Ίδρυμα Ιωάννου Φ.  
   Κωστοπούλου 
   Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗSamuel Baud-Bovy

Μελέτες για το κλέφτικο τραγούδι


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΗ σπουδαιότητα της συμβολής του Samuel Baud-Bovy στη μελέτη του δημοτικού τραγουδιού είναι γνωστή στην ελληνική μουσικολογία. Ο Samuel Baud-Bovy συνέβαλε κατ’ ουσίαν στην μετεξέλιξη της μελέτης της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από απλή λαογραφία σε εθνομουσικολογία.

Στον παρόντα τόμο ο Samuel Baud-Bovy, αφού ασχολείται με το ιδιότυπο στροφικό σχήμα και την προσωδία τους, χωρίζει σε δύο κατηγορίες τα κλέφτικα τραγούδια –τα με και χωρίς ρεφρέν– συγκρίνοντας 24 παραδείγματα αντλημένα από 7 συλλογές παλαιότερες του 1958, συν μερικές από τις σχετικές ηχογραφήσεις του 1930 που πραγματοποιήθηκαν από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο (Μέλπω  Μερλιέ – Hubert Pernot κ.ά.). Επιπλέον καταγράφει για πρώτη φορά σε δυτική σημειογραφία το σύνολο των 17 κλέφτικων τραγουδιών που αποτυπώθηκαν σε δίσκους στην προαναφερθείσα ηχογράφηση με εντυπωσιακή έμφαση στη λεπτομέρεια.
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

σας προσκαλεί στην παρουσίαση της μονογραφίας της ιστορικού 

 

ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η Σμύρνη των βιβλίων. Συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, τυπογράφοι 1764-1922.

 

την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023

στις 19:00

 

στην Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη (ημιόροφος)

του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

 

Με αφορμή τη σημαντική αυτή έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

η συγγραφέας θα μιλήσει για την πνευματική ζωή της πρωτεύουσας της Ιωνίας,

από το 1764 –έτος που τυπώθηκε το πρώτο γνωστό βιβλίο στη Σμύρνη-

έως την τραγωδία του 1922.

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ KΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 11, 105 58 ΑΘΗΝΑ, τηλ.:2103239225, email: philoi@kms.org.gr,  

www.kms.org.gr


Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Η μεγάλη επετειακή έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία», στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 28.000 επισκέπτες, από τους οποίους 3.696 παιδιά όλων των ηλικιών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν πραγματοποιηθεί 104 εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για σχολικές ομάδες, οικογένειες αλλά και για επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης, καθώς και 203 ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό και για οργανωμένες ομάδες.

Η συνεχής αυξανόμενη προσέλευση και το ενδιαφέρον των επισκεπτών οδήγησαν σε κοινή απόφαση μεταξύ των φορέων που συμπράττουν στην οργάνωση της έκθεσης, δηλαδή του Μουσείου Μπενάκη και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, να παραταθεί η διάρκειά της έως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

20/01/2023 στις 19:00

Τέσσερα βιβλία για τη Μικρά Ασία.

Μνήμες, μαρτυρίες και αναστοχασμοί.


Στις 20 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν τέσσερα βιβλία για τη Μικρά Ασία. Η ιστορία συναντά τη λογοτεχνία μέσα από δύο βιβλία-μαρτυρίες, ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα και μια συλλογή διηγημάτων.

 Οι Ιωνικές Μνήμες του Ευάγγελου Δρακόπουλου και το Εγώ, ο Μανώλης Αξιώτης. Η περιπετειώδης ζωή του ήρωα των «Ματωμένων Χωμάτων» του Μανώλη Αξιώτη, είναι κείμενα αυτοβιογραφικά που μιλούν για τη ζωή στη Μικρά Ασία, για το τραύμα του πολέμου, καθώς και για την οδυνηρή διαδικασία της εγκατάστασης στην Ελλάδα. Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη του Ηλία Μαγκλίνη διερευνά πτυχές των εμπειριών από τη συμμετοχή του παππού τού συγγραφέα στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ το Γκιάκ του Δημοσθένη Παπαμάρκου αφηγείται ιστορίες Αρβανιτών φαντάρων που μετά τον πόλεμο επιστρέφουν στον τόπο τους, τη Λοκρίδα, φέροντας ανυπέρβλητα ψυχικά τραύματα.

ΝΕΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


Σκέψεις και Δοκίμια


Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Μουσείο Μπενάκη, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς που σηματοδοτεί την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συμπληρώνουν το τιμητικό αφιέρωμα που ετοίμασαν με τη νέα επετειακή έκδοση «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Σκέψεις και Δοκίμια».

Ο τόμος αυτός, που συνοδεύει, μαζί με τον ομώνυμο κατάλογο, την επετειακή έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», περιλαμβάνει 32 κείμενα διακεκριμένων ιστορικών και άλλων ερευνητών από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα και αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας του ελληνισμού στην Μικρά Ασία έως την  Έξοδο και την εγκατάστασή του στην Ελλάδα.

Η θεματολογία εκτείνεται σε πεδία ιστορίας, πολιτικής, οικονομίας, θεολογίας, κοινωνιολογίας, λαογραφίας. Αναλύονται επίσης θέματα ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής αλλά και αθλητισμού. Αναπτύσσονται σκέψεις και προβληματισμοί, ακόμη και προσωπικά βιώματα, πάνω στα ζητήματα της ανταλλαγής πληθυσμών, της προσφυγικής αποκατάστασης και ενσωμάτωσης. Τέλος, σκιαγραφούνται το έργο της Μέλπως Μερλιέ και ο ρόλος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στην καταγραφή και στη διάσωση της προσφυγικής μαρτυρίας.


Την
επιμέλεια της έκδοσης έχει η Εβίτα Αράπογλου, Ιστορικός Τέχνης, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και Αντιπρόπεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

 Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη

18/12/2022 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών σας προσκαλούν να περάσετε μαζί με τους φίλους και την οικογένειά σας μια γιορτινή μέρα, με μουσική, προγράμματα για παιδιά, πολλές προτάσεις για τα δώρα σας και γευστικές εκπλήξεις στο πνεύμα των ημερών.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα ταξιδέψουμε παρέα στη Μικρά Ασία και θα εξερευνήσουμε τον πολιτισμικό της πλούτο μέσα από τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Θα τραγουδήσουμε τα παραδοσιακά κάλαντα από τη Σμύρνη, τον Πόντο, τη Σινασό, την Ερυθραία και την Προποντίδα, μαζί με τις χορωδίες της Δόμνας Σαμίου και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται- Κομνηνοί». Θα μάθουμε τις «μυστικές» συνταγές για μικρασιάτικες λιχουδιές με τη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη- Καταστροφή- Ξεριζωμός- Δημιουργία», μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 19.00 το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών σας προσκαλούν στην ομιλία "Η Προκυμαία της Σμύρνης".

Οι συγγραφείς του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου Η Προκυμαία της Σμύρνης, των εκδόσεων Καπόν (2018) και οι καλεσμένοι τους ανιχνεύουν την παρουσία των κοινοτήτων της πόλης στο θρυλικό «Και».

Συμμετέχοντες:

Γιώργος Πουλημένος, συγγραφέας

Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου, συν-συγγραφέας

Σταύρος Ανεστίδης, ιστορικός - υποδιευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Erkan Serçe, ιστορικός DEÜ Buca, Σμύρνη (συμμετοχή online)

Philip Mansel, συγγραφέας - ιστορικός (συμμετοχή online)

Συντονίζει και μεταφράζει από την Τουρκική γλώσσα ο Σταύρος Ανεστίδης, ιστορικός, υποδιευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

15/09/2022 – 12/02/2023

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών παρουσιάζουν το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από την έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία».

 Περισσότερα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.Διάλεξη "Η Ευρώπη στις Φλόγες: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος και τα
Ευρωπαϊκά του Πλαίσια, 1918-1923"Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου στις 19:00 το Μουσείο Μπενάκη και τον Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών διοργανώνουν τη διάλεξη: "Η Ευρώπη στις Φλόγες: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος και τα Ευρωπαϊκά του Πλαίσια, 1918-1923" με καλεσμένο ομιλητή τον Robert Gerwarth, Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας και Διευθυντή του Κέντρου Πολεμικών Σπουδών του University College του Δουβλίνου.

Στη συζήτηση συμμετέχει ο Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός – Ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Η διάλεξη διερευνά τη φρίκη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1919-1922 στο ευρύτερο ευρωπαϊκό του πλαίσιο. Από το επίσημο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 και τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι - στην πλειονότητά τους άμαχοι - χάθηκαν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα διακρατικών ή εμφυλίων πολέμων, επαναστάσεων και αντεπαναστάσεων. Πολλοί ακόμη εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους ή πέθαναν από ασθένειες και υποσιτισμό. Ο Μεγάλος Πόλεμος είχε ανοίξει τις πύλες για πολιτικές και εθνικές επαναστάσεις, καθώς οι παραδοσιακές αυτοκρατορίες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη και νέα επίδοξα έθνη-κράτη πήραν τη θέση τους. Οι κληρονομιές αυτής της καταστροφικής περιόδου στην ιστορία ήταν ορατές για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και οι τραυματισμένοι επιζώντες των «πολέμων μετά τον πόλεμο» προσπάθησαν να κατανοήσουν τον κόσμο που άλλαζε γύρω τους.

Διάρκεια εκδήλωσης 90'

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς μετάφραση.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.


 Πρόσκληση
To Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
και το Σωματείο «Φίλοι του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών»,
σας προσκαλούν σε ένα διήμερο εκδηλώσεων με θέμα:

Η Μουσιική ως Γέφυρα Μνήμης
Διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι
στο τοπίίο του προσφυγιικού Πειιραιιά


Πριν από εκατό χρόνια, το 1922-23, η Μικρασιατική Καταστροφή και η συνθήκη της Λωζάννης υποχρέωσαν σε προσφυγιά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η έλευση των προσφύγων συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την πολιτισμική δημιουργία και την ανάδυση ενός συνόλου καθημερινών πρακτικών που έφεραν σε διάλογο το «εκεί» με το «εδώ». Το έργο «Η μουσική ως γέφυρα μνήμης – διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι στο τοπίο του προσφυγικού Πειραιά», εξετάζει τη σχέση εκτοπισμού, μουσικής δημιουργίας και αστικού τοπίου στον Πειραιά των αρχών του 20ου αιώνα και του σήμερα. Διερευνούμε τις διαπλοκές ανάμεσα στον τόπο, τη μνήμη και την κουλτούρα, επιχειρώντας τη σύνδεση του Πειραιά με άλλους τόπους πέρα από αυτόν, ενώ παράλληλα, η μουσική, ως τελεστική τέχνη, αναδεικνύεται ως διαχρονικό εργαλείο διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν:
Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Εκτοπισμός, πόλη και διαπολιτισμικοί διάλογοι»
Σάββατο 14 Μαΐου, ώρα 10.00 - 14.30 (online μέσω zoom).
Για εγγραφή πατήστε εδώ.

Μουσικός-ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα με αφηγήσεις για την πολυδιάστατη ιστορία της.
Κυριακή 15 Μαΐου, ώρα 11.00.
Δήλωση συμμετοχής (προαιρετικά): ikariti@eliamep.gr, 210 7257 110

Για πληροφορίες καλέστε την
κα Ιουλία Καρίτη στο τηλέφωνο 210 7257 110
Email: ikariti@eliamep.gr

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα εδώ.
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: Ηλίας Βενέζης,
Η «Κιβωτός» του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Δείτε τη νέα έκδοση

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

15/09/2022 – 12/02/2023


Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

15/09/2022 – 12/02/2023


Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

15/09/2022 – 12/02/2023


Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

 

 Το παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Η όλη Πράξη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

KΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ©, 2012
Κυδαθηναίων 11, 105 58 Αθήνα - Τηλ.:2103239225 - Fax: 2103229758 - e-mail: info@kms.org.gr - e-mail Βιβλιοθήκης: library@kms.org.gr
powered by Omega Technology 2011