
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Το Κέντρο Μικρασιάτικων Σπουδών προκηρύσσει προς πλήρωση τη θέση του Προϊσταμένου του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου της Μέλπως Μερλιέ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαθέτουν σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στο πεδίο της εθνομουσικολογίας/μουσικολογίας, με ειδικότητα τόσο στην ευρωπαϊκή μουσικολογία όσο και στην μελέτη της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, δημοτικής και βυζαντινής. Θα συνεκτιμηθεί επίσης στα απαιτούμενα για την κατάληψη της θέσης προσόντα αποδεδειγμένη εμπειρία των υποψηφίων σε επιτόπιες εθνομουσικολογικές έρευνες και τεκμηριωμένη εμπειρία σε αναλυτικές μουσικές καταγραφές και στη μορφολογία της παραδοσιακής μουσικής, όπως και εξοικείωση με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών τόσο στη διαχείριση όσο και στην προβολή του μουσικολογικού υλικού.
Η θέση είναι πλήρους απασχόλησης με φυσική παρουσία στα γραφεία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Αιτήσεις για τη θέση μπορούν να υποβάλλονται στα γραφεία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Κυδαθηναίων 11 (105 58 – Αθήνα) ή ηλεκτρονικά στο info@kms.org.gr και πρέπει να συνοδεύονται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, αντιπροσωπευτικά δείγματα μουσικολογικών εργασιών του υποψηφίου και δύο συστατικές επιστολές. Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως 30 Ιουνίου 2023.
Κυριακή 28 Μαΐου, στις 18:00
Το Σωματείο "Φίλοι του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών" διοργανώνει επίσκεψη στην Δεύτερη Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 6:00 μ.μ. Η εκκλησία αυτή ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες προερχόμενους από την Καππαδοκία, τα Μικρασιατικά παράλια και την Πόλη, οι οποίοι αφού εξασφάλισαν τα προς το ζην μερίμνησαν ώστε να αποκτήσουν έναν δικό τους ευκτήριο οίκο. Στο ιστορικό αυτό κτήριο θα μας υποδεχθεί ο ποιμένας της Εκκλησίας Αιδεσιμότατος Γεώργιος Αδάμ. Για την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία στη Μικρά Ασία και την μετεγκατάστασή της στην Ελλάδα μετά την Καταστροφή θα μας μιλήσει ο Γιάννης Τσεβάς, διευθυντής του Ιστορικού Ελληνικού Ευαγγελικού Αρχείου.

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, με την υποστήριξη του Σωματείου Φίλοι του Κέντρου Μικρασιατικών, διοργανώνει στις 5, 6 και 7 Μαΐου 2023 τριήμερο bazaar βιβλίων και περιοδικών στον κήπο του Ιδρύματος (Κωνσταντίνου Τσάτσου 6).
Στο bazaar θα διατεθεί μεγάλο μέρος της πλούσιας εκδοτικής δραστηριότητας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών που αριθμεί πάνω από 60 τίτλους και καλύπτει θεματικά την πολύπτυχη παρουσία των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων στην Μικρασιατική χερσόνησο.
Μονογραφίες τοπικής ιστορίας, μελέτες για τα μικρασιατικά ιδιώματα και προφορικές μαρτυρίες από την μνημειώδη Έξοδο του Μικρασιατικού ελληνισμού, η σειρά του Δελτίου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, μουσικές λαογραφικές εκδόσεις και CD του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου θα διατίθενται σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
ΩΡΑΡΙΟ:
Παρασκευή 5/5: 16:00- 20:00
Σάββατο 6/5 & Κυριακή 7/5: 11:00-15:00
Eίσοδος από τον κήπο: Οδός Κ. Τσάτσου 6

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
Samuel Baud-Bovy
Μελέτες για το κλέφτικο τραγούδι
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η σπουδαιότητα της συμβολής του Samuel Baud-Bovy στη μελέτη του δημοτικού τραγουδιού είναι γνωστή στην ελληνική μουσικολογία. Ο Samuel Baud-Bovy συνέβαλε κατ’ ουσίαν στην μετεξέλιξη της μελέτης της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από απλή λαογραφία σε εθνομουσικολογία.
Στον παρόντα τόμο ο Samuel Baud-Bovy, αφού ασχολείται με το ιδιότυπο στροφικό σχήμα και την προσωδία τους, χωρίζει σε δύο κατηγορίες τα κλέφτικα τραγούδια –τα με και χωρίς ρεφρέν– συγκρίνοντας 24 παραδείγματα αντλημένα από 7 συλλογές παλαιότερες του 1958, συν μερικές από τις σχετικές ηχογραφήσεις του 1930 που πραγματοποιήθηκαν από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο (Μέλπω Μερλιέ – Hubert Pernot κ.ά.). Επιπλέον καταγράφει για πρώτη φορά σε δυτική σημειογραφία το σύνολο των 17 κλέφτικων τραγουδιών που αποτυπώθηκαν σε δίσκους στην προαναφερθείσα ηχογράφηση με εντυπωσιακή έμφαση στη λεπτομέρεια.
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
σας προσκαλεί στην παρουσίαση της μονογραφίας της ιστορικού
ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η Σμύρνη των βιβλίων. Συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, τυπογράφοι 1764-1922.
την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023
στις 19:00
στην Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη (ημιόροφος)
του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
Με αφορμή τη σημαντική αυτή έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
η συγγραφέας θα μιλήσει για την πνευματική ζωή της πρωτεύουσας της Ιωνίας,
από το 1764 –έτος που τυπώθηκε το πρώτο γνωστό βιβλίο στη Σμύρνη-
έως την τραγωδία του 1922.
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ KΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 11, 105 58 ΑΘΗΝΑ, τηλ.:2103239225, email: philoi@kms.org.gr,
www.kms.org.gr

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Η μεγάλη επετειακή έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία», στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 28.000 επισκέπτες, από τους οποίους 3.696 παιδιά όλων των ηλικιών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν πραγματοποιηθεί 104 εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για σχολικές ομάδες, οικογένειες αλλά και για επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης, καθώς και 203 ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό και για οργανωμένες ομάδες.
Η συνεχής αυξανόμενη προσέλευση και το ενδιαφέρον των επισκεπτών οδήγησαν σε κοινή απόφαση μεταξύ των φορέων που συμπράττουν στην οργάνωση της έκθεσης, δηλαδή του Μουσείου Μπενάκη και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, να παραταθεί η διάρκειά της έως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
20/01/2023 στις 19:00
Τέσσερα βιβλία για τη Μικρά Ασία.
Μνήμες, μαρτυρίες και αναστοχασμοί.
Στις 20 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν τέσσερα βιβλία για τη Μικρά Ασία. Η ιστορία συναντά τη λογοτεχνία μέσα από δύο βιβλία-μαρτυρίες, ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα και μια συλλογή διηγημάτων.
Οι Ιωνικές Μνήμες του Ευάγγελου Δρακόπουλου και το Εγώ, ο Μανώλης Αξιώτης. Η περιπετειώδης ζωή του ήρωα των «Ματωμένων Χωμάτων» του Μανώλη Αξιώτη, είναι κείμενα αυτοβιογραφικά που μιλούν για τη ζωή στη Μικρά Ασία, για το τραύμα του πολέμου, καθώς και για την οδυνηρή διαδικασία της εγκατάστασης στην Ελλάδα. Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη του Ηλία Μαγκλίνη διερευνά πτυχές των εμπειριών από τη συμμετοχή του παππού τού συγγραφέα στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ το Γκιάκ του Δημοσθένη Παπαμάρκου αφηγείται ιστορίες Αρβανιτών φαντάρων που μετά τον πόλεμο επιστρέφουν στον τόπο τους, τη Λοκρίδα, φέροντας ανυπέρβλητα ψυχικά τραύματα.
ΝΕΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Σκέψεις και Δοκίμια
Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Μουσείο Μπενάκη, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς που σηματοδοτεί την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συμπληρώνουν το τιμητικό αφιέρωμα που ετοίμασαν με τη νέα επετειακή έκδοση «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Σκέψεις και Δοκίμια».
Ο τόμος αυτός, που συνοδεύει, μαζί με τον ομώνυμο κατάλογο, την επετειακή έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», περιλαμβάνει 32 κείμενα διακεκριμένων ιστορικών και άλλων ερευνητών από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα και αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας του ελληνισμού στην Μικρά Ασία έως την Έξοδο και την εγκατάστασή του στην Ελλάδα.
Η θεματολογία εκτείνεται σε πεδία ιστορίας, πολιτικής, οικονομίας, θεολογίας, κοινωνιολογίας, λαογραφίας. Αναλύονται επίσης θέματα ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής αλλά και αθλητισμού. Αναπτύσσονται σκέψεις και προβληματισμοί, ακόμη και προσωπικά βιώματα, πάνω στα ζητήματα της ανταλλαγής πληθυσμών, της προσφυγικής αποκατάστασης και ενσωμάτωσης. Τέλος, σκιαγραφούνται το έργο της Μέλπως Μερλιέ και ο ρόλος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στην καταγραφή και στη διάσωση της προσφυγικής μαρτυρίας.
Την επιμέλεια της έκδοσης έχει η Εβίτα Αράπογλου, Ιστορικός Τέχνης, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και Αντιπρόπεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη
18/12/2022 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών σας προσκαλούν να περάσετε μαζί με τους φίλους και την οικογένειά σας μια γιορτινή μέρα, με μουσική, προγράμματα για παιδιά, πολλές προτάσεις για τα δώρα σας και γευστικές εκπλήξεις στο πνεύμα των ημερών.
Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα ταξιδέψουμε παρέα στη Μικρά Ασία και θα εξερευνήσουμε τον πολιτισμικό της πλούτο μέσα από τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Θα τραγουδήσουμε τα παραδοσιακά κάλαντα από τη Σμύρνη, τον Πόντο, τη Σινασό, την Ερυθραία και την Προποντίδα, μαζί με τις χορωδίες της Δόμνας Σαμίου και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται- Κομνηνοί». Θα μάθουμε τις «μυστικές» συνταγές για μικρασιάτικες λιχουδιές με τη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη- Καταστροφή- Ξεριζωμός- Δημιουργία», μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 19.00 το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών σας προσκαλούν στην ομιλία "Η Προκυμαία της Σμύρνης".
Οι συγγραφείς του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου Η Προκυμαία της Σμύρνης, των εκδόσεων Καπόν (2018) και οι καλεσμένοι τους ανιχνεύουν την παρουσία των κοινοτήτων της πόλης στο θρυλικό «Και».
Συμμετέχοντες:
Γιώργος Πουλημένος, συγγραφέας
Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου, συν-συγγραφέας
Σταύρος Ανεστίδης, ιστορικός - υποδιευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
Erkan Serçe, ιστορικός DEÜ Buca, Σμύρνη (συμμετοχή online)
Philip Mansel, συγγραφέας - ιστορικός (συμμετοχή online)
Συντονίζει και μεταφράζει από την Τουρκική γλώσσα ο Σταύρος Ανεστίδης, ιστορικός, υποδιευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
15/09/2022 – 12/02/2023
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών παρουσιάζουν το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από την έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία».
Περισσότερα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.
Διάλεξη "Η Ευρώπη στις Φλόγες: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος και τα
Ευρωπαϊκά του Πλαίσια, 1918-1923"
Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου στις 19:00 το Μουσείο Μπενάκη και τον Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών διοργανώνουν τη διάλεξη: "Η Ευρώπη στις Φλόγες: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος και τα Ευρωπαϊκά του Πλαίσια, 1918-1923" με καλεσμένο ομιλητή τον Robert Gerwarth, Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας και Διευθυντή του Κέντρου Πολεμικών Σπουδών του University College του Δουβλίνου.
Στη συζήτηση συμμετέχει ο Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός – Ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.
Η διάλεξη διερευνά τη φρίκη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1919-1922 στο ευρύτερο ευρωπαϊκό του πλαίσιο. Από το επίσημο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 και τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι - στην πλειονότητά τους άμαχοι - χάθηκαν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα διακρατικών ή εμφυλίων πολέμων, επαναστάσεων και αντεπαναστάσεων. Πολλοί ακόμη εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους ή πέθαναν από ασθένειες και υποσιτισμό. Ο Μεγάλος Πόλεμος είχε ανοίξει τις πύλες για πολιτικές και εθνικές επαναστάσεις, καθώς οι παραδοσιακές αυτοκρατορίες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη και νέα επίδοξα έθνη-κράτη πήραν τη θέση τους. Οι κληρονομιές αυτής της καταστροφικής περιόδου στην ιστορία ήταν ορατές για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και οι τραυματισμένοι επιζώντες των «πολέμων μετά τον πόλεμο» προσπάθησαν να κατανοήσουν τον κόσμο που άλλαζε γύρω τους.
Διάρκεια εκδήλωσης 90'
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς μετάφραση.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Πρόσκληση
To Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
και το Σωματείο «Φίλοι του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών»,
σας προσκαλούν σε ένα διήμερο εκδηλώσεων με θέμα:
Η Μουσιική ως Γέφυρα Μνήμης
Διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι
στο τοπίίο του προσφυγιικού Πειιραιιά
Πριν από εκατό χρόνια, το 1922-23, η Μικρασιατική Καταστροφή και η συνθήκη της Λωζάννης υποχρέωσαν σε προσφυγιά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η έλευση των προσφύγων συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την πολιτισμική δημιουργία και την ανάδυση ενός συνόλου καθημερινών πρακτικών που έφεραν σε διάλογο το «εκεί» με το «εδώ». Το έργο «Η μουσική ως γέφυρα μνήμης – διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι στο τοπίο του προσφυγικού Πειραιά», εξετάζει τη σχέση εκτοπισμού, μουσικής δημιουργίας και αστικού τοπίου στον Πειραιά των αρχών του 20ου αιώνα και του σήμερα. Διερευνούμε τις διαπλοκές ανάμεσα στον τόπο, τη μνήμη και την κουλτούρα, επιχειρώντας τη σύνδεση του Πειραιά με άλλους τόπους πέρα από αυτόν, ενώ παράλληλα, η μουσική, ως τελεστική τέχνη, αναδεικνύεται ως διαχρονικό εργαλείο διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης των ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν:
Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Εκτοπισμός, πόλη και διαπολιτισμικοί διάλογοι»
Σάββατο 14 Μαΐου, ώρα 10.00 - 14.30 (online μέσω zoom).
Μουσικός-ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα με αφηγήσεις για την πολυδιάστατη ιστορία της.
Κυριακή 15 Μαΐου, ώρα 11.00.
Δήλωση συμμετοχής (προαιρετικά): ikariti@eliamep.gr, 210 7257 110
Για πληροφορίες καλέστε την
κα Ιουλία Καρίτη στο τηλέφωνο 210 7257 110
Email: ikariti@eliamep.gr
Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα εδώ.
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
15/09/2022 – 12/02/2023
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
15/09/2022 – 12/02/2023
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
15/09/2022 – 12/02/2023
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
:: Παλαιές εκδηλώσεις (Επιλογή)
- 1974: Ιστορική Έκθεση: Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων. Βλ. περαιτέρω στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 5 (1984-1985), σ. 579-580 και κυρίως [Octave Merlier], Ο Τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, Αθήνα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 1974.
- 24 Μαρτίου 1983: Βράβευση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από την Ακαδημία Αθηνών με το Χαλκούν Μετάλλιον. Βλ. περαιτέρω στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 5 (1984-1985), σ. 582-583.
- 3 Φεβρουαρίου 1988: Δημόσια εκδήλωση στη μνήμη του ελληνιστή και μουσικολόγου Samuel Baud-Bovy, παλαιού συνεργάτη της Μέλπως Μερλιέ και διευθυντή του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου. Βλ. περαιτέρω στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 8 (1990-1991), σ. 310.
- Συμμετοχή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στις εκδηλώσεις για την επέτειο των εβδομήντα χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Βλ. περαιτέρω στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 9 (1992), σ. 295-299.
- 10-11 Σεπτεμβρίου 1992: Διοργάνωση Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης με θέμα: Μικρασιατική Καταστροφή και Ελληνική Κοινωνία. Βλ. περαιτέρω και στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 12 (1997-1998), σ. 324-325.
- 6-22 Οκτωβρίου 1992: Συμμετοχή στον κύκλο εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης του 1974 Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεργάτες του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών πραγματοποίησαν σχετικές διαλέξεις. Βλ. περαιτέρω και στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 12 (1997-1998), σ. 325.
- 29 Σεπτεμβρίου 1995: Ημερίδα για τον εορτασμό των εξηνταπέντε χρόνων επιστημονικής προσφοράς του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Βλ. περαιτέρω Εξήντα πέντε χρόνια επιστημονικής προσφοράς. Αποτίμηση και προοπτική (Αθήνα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 1996) καθώς και στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 12 (1997-1998), σ. 328-329.
- 8-25 Σεπτεμβρίου 1997: Λονδίνο: Παρουσίαση των κυριότερων τμημάτων της Έκθεσης του 1974 Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου (Hellenic Center). Βλ. περαιτέρω στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 12 (Αθήνα, 1997-1998), σ. 329-330.
- 15 Οκτωβρίου 1997: Διάλεξη του Βρετανού πρέσβη Sir Michael Llewellyn Smith στην αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών με θέμα, Το Ιωνικό όραμα ξαναθεωρημένο: The Ionian Vision Revisited. Βλ. περαιτέρω στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 12 (Αθήνα, 1997-1998), σ. 330-331.
- 19 Απριλίου 2000: Τιμητική εκδήλωση στην Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη αφιερωμένη στη μνήμη της Αγλαΐας Αγιουτάντη, μουσικολόγου, υποδιευθύντριας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κατά τη διεύθυνση της Μέλπως Μερλιέ και Γενικής Γραμματέως του Δ.Σ. Για την προσωπικότητα και το έργο της Αγλαΐας Αγιουτάντη μίλησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. ακαδημαϊκός Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. καθηγητής Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης και η καθηγήτρια Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου. Βλ. περαιτέρω στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 14 (Αθήνα, 2004), σ. 354-364.
- 23 Οκτωβρίου 2000: Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών οργάνωσε εκδήλωση κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στον πνευματικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας με θέμα: Οι αξίες της Ορθοδοξίας ως πνευματική παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα του εικοστού πρώτου αιώνα. Εκ μέρους του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε και προσφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου καθηγητής Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος στο αίθριο του Μεγάρου Μελά.
- 2 Δεκεμβρίου 2002 – 28 Φεβρουάριου 2003: Συμμετοχή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στην επέτειο των ογδόντα χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με την έκθεση Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση αυτή συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Την έκθεση επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος στις 25 Φεβρουαρίου 2003. Βλ. περαιτέρω Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 15 (2008), σ. 518-519.
- 29 Οκτωβρίου 2003: Ημέρα Ο. Μερλιέ. Ο Octave Merlier εργάστηκε ως ο ουσιαστικός διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών από τον ερχομό του στην Ελλάδα το 1925 έως το 1961, μολονότι, τυπικά έλαβε τον συγκεκριμένο τίτλο στα 1945. Επί των ημερών του το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών κατέστη μοναδικό στο είδος του "εργαλείο" συνεργασίας, που επικαθόρισε τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Τιμώντας τη συνολική προσφορά του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, διοργάνωσε την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2003 ημερίδα μνήμης για τη ζωή και το έργο του. Βλ. περαιτέρω Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 15 (2008), σ. 519-524.
- 19 Ιανουαρίου 2005: Εκδήλωση για την επέτειο των 550 χρόνων ανίδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη. Ομιλητής ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου καθηγητής Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης με θέμα: Η Πατριαρχική Σχολή και η ελληνική παιδεία στην Κωνσταντινούπολη (15ος – πρώιμος 19ος αιώνας). Τη διάλεξη προλόγισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Ακαδημαϊκός Μ. Β. Σακελλαρίου.
- 23-25 Φεβρουαρίου 2006: Διεθνές Συνέδριο Ρωμιοί της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, 1821-1964. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Institut Français d’ Études Anatoliennes d’ Istanbul και με την υποστήριξη του Österreichisches Archaeologisches Institut, του Université Paris I / Panthéon-Sorbonne, του Yale University και του Institut Français d’ Athènes. Εκ μέρους του ΚΜΣ συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους ο Σταύρος Ανεστίδης και η Ιωάννα Πετροπούλου. Βλ. περαιτέρω Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 15 (2008), σ. 524-525.
- 21 Ιουνίου 2006: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σεφέρη Τρεις Μέρες στα Μοναστήρια της Καππαδοκίας (τρίτη έκδοση αναθεωρημένη) στην Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Προλόγισε ο καθηγητής Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Ομιλητές: Σταύρος Ζουμπουλάκης, διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία, Άννα Μπαλλιάν, επιμελήτρια μεταβυζαντινής και ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.
- 2 Οκτωβρίου 2006 – 30 Μαρτίου 2007: Σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων διοργανώθηκε έκθεση με θέμα Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922 και σκοπό την ανάδειξη της δραματικής εμπειρίας της εγκατάστασης των μικρασιατών προσφύγων στη γη της Αττικής. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 2 Οκτωβρίου 2006 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Βλ. περαιτέρω Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 15 (2008), σ. 525-526.
- 21 Απριλίου 2007: Παρουσίαση των βιβλίων: Χριστόφορος Χρηστίδης, Τα Σεπτεμβριανά (Αθήνα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 2000) και Ντιλέκ Γκιουβέν, Εθνικισμός, Κοινωνικές Μεταβολές και Μειονότητες (Αθήνα, Εστία, 2006). Ομιλητές: Αιμιλία Θεμοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ελτσίν Ματζάρ, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Γιλντίζ της Πόλης, Γιάννης Δ. Στεφανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ.). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
- 9 Μαΐου 2007: Παρουσίαση του βιβλίου του Σεραφείμ Ν. Ρίζου, Η Σινασός, τόμ. Α΄+ Β΄ , επιμέλεια: Σταύρος Θ. Ανεστίδης & Μίρκα Τζεβελέκη-Κονδάκη, εισαγωγή: Ιωάννα Πετροπούλου (Αθήνα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 2007). Προλόγισε ο Σταύρος Θ. Ανεστίδης, υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Ομιλητές: Παναγιώτης Μιχαηλάρης, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ευαγγελία Μπαλτά, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Στέλιος Ροΐδης, ερευνητής, Δρ. Κώστας Σταματόπουλος, συγγραφέας-ιστορικός. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου.
Το παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Η όλη Πράξη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
|